DOKUMENTIT

dokumentti: 10/11
viittaus artikkelista:
Orjuus ja rasismi

[Edellinen]   [Seuraava]


RICHARD WRIGHTIN KIRJASTA MUSTA POIKA

"En ollut koskaan aikaisemmin nähnyt juutalaista, ja kulmapuodin omistaja vaikutti minusta kovin oudolta. Siihen mennessä en ikinä ollut kuullut puhuttavan mitään vierasta kieltä, ja viivyttelin kaupan ovella kuullakseni, miten kummallisesti juutalaiset ääntelivät puhuessaan. Kaikki me naapuriston mustat vihasimme juutalaisia, ei sen vuoksi että he kiskoivat meiltä liikaa, vaan koska meille oli kotona ja pyhäkoulussa sanottu juutalaisia Kristuksen surmaajiksi. Kun näin opimme pitämään juutalaisia aivan erikoisena olioryhmänä, kiusasimme heitä parhaamme mukaan."

***

"Haluatko tämän paikan?" nainen kysyi.
"Haluan, rouva", vastasin korviani heristäen.
"Varasteletko?" hän kysyi vakavasti.
Purskahdin nauruun, sitten yritin tukahduttaa iloisuuteni.
"Mitä kumman hauskaa siinä on?" hän kysyi.
"Hyvä rouva, jos olisin varas, en ikinä sitä ilmaisisi."
"Mitä tarkoitat? hän sähähti kasvot hehkuen.
Olin tehnyt erehdyksen, ennen kuin olin viettänyt viittä minuuttia valkoisten maailmassa. Yritin olla nöyrän näköinen.
"En, rouva", mumisin. "En varastele."
Hän tuijotti minuun kahden vaiheilla.
"Katsohan, emme halua likaista mustanahkaa tänne maleksimaan", hän snaoi.
"Ei, rouva", minä vakuutin, "en ole likainen."
Luvattuani saapua seuraavana aamuna kello kuudelta menin kotiin. Aprikoin mitä naisen mielessä oikein oli ollut, kun hän suoraa päätä oli kysynyt minulta, varastelinko. Sitten muistin kuulleeni, että valkoiset pitivät neekereitä lapsina, ja vain siltä kannalta katsoen kysymyksessä oli järkeä. Jos olisin suunnitellut naisen murhaamista, en olisi ilmaissut sitä hänelle, kuten hän järjellään käsitti. Kuitenkin tottumus oli vienyt järjestä voiton ja saanut hänet kysymään: "Poika, varasteletko?" Vain tylsämielinen olisi vastannut myöntävästi.
 

Wright, Richard: Musta poika. WSOY. Porvoo/Helsinki. 2. painos. 1966. (Ilmestyi englanniksi ensimmäisen kerran vuonna 1945). Wright (1908-1960) syntyi Mississipissiä plantaasityöläisen poikana. Musta poika on omaelämäkerrallinen romaani, joka kertoo Wrightin varhaislapsuudesta ja nuoruudesta.


Katkelmat kertovat, kuinka sitkeästi ennakkoluulot ja asenteet elivät ja elävät. Jälkimmäinen kappale kuvaa niitä henkisiä vaikutuksia, joita pitkään jatkuneelle orjuudella ja sen jälkeisellä mustien ja valkoisten eristämispolitiikalla oli ja on Yhdysvalloissa.