• Rasismi nykyajan ongelmana
    • Väestönkasvu
[Edellinen]   [Seuraava]

 

[Sisällysluettelo]
[Asiahakemisto]
[Sanahaku]



 
 
 
 
 
 
 
 

 

Väestönkasvu

Yleistä

Ihmisen alkuajoista lähtien väestön määrä on kasvanut tasaisesti ja varmasti, vaikka väliin on mahtunut erilaisia katastrofeja, jotka välillisesti ovat väestöä vähentäneet. Tultaessa 20. vuosisadalle väestönkasvu alkoi hiljalleen kiihtyä parantuneiden elinolojen ja lääketieteen kehityksen myötä, jotka aiheutti taasen teollistuminen. Kun II maailmansodan jälkeen perheitä perustettiin valtavasti ja lapsia tehtiin paljon väestönmäärä kääntyi jyrkkään nousuun. Samaan aikaan tiede kehittyi ennen näkemättömästi länsimaissa, elintaso parani ja suuret kulku taudit saatiin kuriin. Nämä tekijät aiheuttivat väestön valtavan kasvun, joka jatkuu yhä kasvavalla vauhdilla.

1980- luvun vaihteessa väestönkasvu käyrät kääntyivät jyrkempään nousuun, kun kehitysmaat alkoivat seuraamaan teollisuusmaiden kehitystä. Suuret kuolleisuus luvut laskivat nopeasti terveydenhoitoon panostettaessa, mutta syntyvyys ei vähentynyt kuten se teollisuusmaissa aikanaan teki. 1990-luvulle tultaessa Afrikan ja Aasian väkiluku oli jo yli puolet koko maailman väestöstä. Tilanne on hälyttävä sillä maailman kanto kyky on rajallinen. Koska väestö on keskittynyt tietyille alueille maailmassa, tila loppuu aikanaan, joka johtaa suuriin pakolaistulviin, joka johtaa yhteiskunnallisiin ongelmiin ja nälänhätään, joka johtaa...
 

Torjuntakeinoja

Jo vuosikymmeniä sitten ymmärrettiin ettei väestö voi kasvaa rajattomasti. Täten ruvettiin miettimään, mitä tulisi tehdä sen hillitsemiseksi. Yksinkertaisin keinohan on tietenkin kääntää syntyvyys laskuun. Tämä on tietenkin helpommin sanottu kuin tehty. Oikeastaan kaikki kasvun torjunta keinot tähtäävät juuri tähän. Keinoja, joilla syntyvyys saataisiin laskuun on monia, kuten tiedon ja elinolojen parantaminen, mutta niiden toteuttaminen käytännössä on enemmän kuin mahdotonta. Kiinassa käytetty yhden lapsen- politiikka on kääntänyt syntyvyys lukuja laskuun, mutta muualla tälläinen 'pakote' keino ei oikein toimi kuten autoritaarisjohtoisessa Kiinassa. Tunnetusti korkean elintasojen maissa syntyvyys lähenee kuolleisuutta, jopa ohittaen sen, siis väestö vähenee kuten esim. Japanissa. Tämä johtuu siitä, että väestö vanhenee ja perheet ovat etupäässä pieniä.

Se, kuinka moraalisesti on oikein säädellä perheiden lapsilukua, tehdä pakkosterilisaatioita, täsmäpommittaa väestö keskuksia tai muutoin yrittää saada tuloksia, on kunkin oma mielipide, mutta tulevaisuudessa radikaalitkin keinot voivat olla pakollisia. Silloin länsimaisen ihmisen on valittava joko 'mä tai se mutu siellä Senegalissa '.
 

Tulevaisuus 

YK on tehnyt erilaisia väestönkasvu malleja, jotka ovat huono, huonompi ja huonoin. Vuonna 1993 YK ennusti, että väestö kasvaa keskimäärin 1,4- 1,5 prosentin vuosivauhdilla ollen näin vuonna 2050 noin 10 mrd ihmistä. Huonompi ennuste on 1,7 prosentin kasvu, jolloin ihmisiä olisi vuonna 2050 noin 14 mrd. Ennusteista huonoin lupaa 2,0 prosentin kasvua ja tällä vauhdilla maailmassa olisi vuonna 2050 jopa 18 mrd asukasta. Joka tapauksessa muutos on suurempi ja se on tapahtunut ja tapahtuu nopeammin kuin koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa, ja 1900- luku tulee jäämään historiaan väestönkasvun vuosisatana. Hallitsemattomasta väestön kasvusta on tullut vakava ympäristöriski, joka uhkaa lopulta koko maapallon ekologista järjestelmää ja se aiheuttaa eettisiä ongelmia kun taistellaan henkiin jäämisestä.

Juha Hirvelä ja Jaakko Männikkö
Karjasillan lukio